POLONYA VE AZERBAYCAN’DA SARSILMAZ RÜZGARI ESTİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
POLONYA VE AZERBAYCAN’DA SARSILMAZ RÜZGARI ESTİ
Abone ol
Türk Savunma Sanayii’nin 142 yıla dayanan tarihiyle köklü şirketlerinden Sarsılmaz Silah Sanayi, dünyanın önde gelen iki fuarında adeta gövde gösterisi yaptı. Polonya’nın Pielce kentinde bu yıl otuzuncusu düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı MSPO ve Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de dördüncüsü düzenlenen Azerbaycan Uluslararası Savunma Fuarı ADEX 2022’ye katılan Sarsılmaz, Türk mühendislerinin ürünü yerli ve milli silahları ile ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekti.

Polonya’nın Kielce kentinde 6-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen MSPO’ya ilk kez katılan Sarsılmaz Silah Sanayi, sektörün uluslararası arenadaki en önemli firmalarının yer aldığı fuarda; piyade tüfekleri, makineli tüfekler ve tabancalardan oluşan ürünlerini, savunma sanayi sektörünün uluslararası aktörleriyle buluşturdu. Uluslararası düzeydeki firmaların ürettikleri askeri teçhizatı kapsamlı bir sunumla hedef kitlelerine ulaştırdığı bir fuar olma özelliğini taşıyan MSPO, aynı zamanda farklı kıtalardan üreticiler ve savunma sektörü kuruluşları arasında network’lerin kurulduğu, bir organizasyon olarak dikkat çekiyor.

Savunma Bakanı Akar, MSPO’da Sarsılmaz Standını ziyaret etti.

Sarsılmaz’ın tabanca, piyade tüfeği ve ağır makineli tüfeklerden oluşan toplam 56 modeliyle yer aldığı fuara katılarak Türk firmalarına destek veren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak ile birlikte Sarsılmaz’ın standını ziyaret ederek, yerli ve milli olanaklarla ürettiği silahları yakından inceledi.

Bakü’de Sarsılmaz’e özel ilgi

Sarsılmaz Silah Sanayi, eşzamanlı olarak Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bu yıl dördüncü kez düzenlenen ADEX 2022 Azerbaycan Uluslararası Savunma Fuarı’na da katıldı. Kkara, hava ve deniz savunma sistemlerinden silah sistemlerine, ağır ve hafif ekipmanlardan elektronik harp sistemlerine kadar savunma sanayinin tüm alanlarında faaliyet gösteren önemli firmaların yer aldığı fuarda Sarsılmaz, tabancadan makineli tabancalara, piyade tüfeklerinden makineli ve ağır makineli tüfeklere kadar 64 modelini ziyaretçilerle buluşturdu. Sarsılmaz, fuarda ayrıca 30'un üzerinde uluslararası askeri delegasyondan 150'den fazla üst düzey temsilciyle bir araya gelme ve B2B görüşmeler de katılımcılara çeşitli kuruluş ve potansiyel ortaklarla yeni ilişkiler kurma olanağı sağladı.

Latif Aral Aliş, “Ürünlerimizi 23 ülkenin silahlı kuvvetleri kullanıyor”

ADEX’te Azerbaycan Savunma Bakanı, Bakan Yardımcısı, deniz, hava ve kara birliklerinin temsilcilerinin yanı sıra Acil Durumlar Bakanlığı, Sınır Teşkilatı, İçişleri Bakanlığı ve diğer güvenlik teşkilatlarının yetkilileri de çeşitli temaslarda bulunduklarını belirten Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, “Türkiye’nin en köklü silah üreticisi Sarsılmaz, 80’den fazla ülkeye yaptığı toplam ihracat ve 23 ülkenin silahlı kuvvetleri ile kolluk güçleri tarafından kullanılan ürünleriyle, uluslararası silah sanayinde önemli bir aktör konumunda. Bir askeri birliğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek her türlü silahı temin edebilme kabiliyetine sahip olan firmamız, dünyanın sayılı üreticileri arasında yer alıyor” dedi.

Azerbaycanlılar Karabağ Fatihi SAR 9’u sevdi

Bakü’de Sarsılmaz standında yer alan ürünler katılımcıları ve ziyaretçiler tarafından beğenilirken, Sarsılmaz Sar 9 Tabanca özellikle Azerbaycanlı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Hatırlanacağı gibi, geçtiğimiz günlerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından, Rize-Artvin Havalimanı açılış törenine katılmak üzere Türkiye'ye gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'e özel işlemeli Sarsılmaz SAR 9 model tabanca hediye edilmiş, tabanca üzerinde yer alan "Karabağ Fatihi" ve "2 Devlet, Tek Millet" işlemeleri dikkat çekmişti.

Türkiye’nin Bakü Ticaret Müşaviri Ahmet Erdal, İletişim Müşaviri Hüseyin Altınalan, İçişleri Müşaviri Mustafa Çakır, Azerbaycan Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vilayat Valiyev ve devlet yetkilileri de Sarsılmaz standını ziyaret ederek, sergilenen ürünleri ayrı ayrı incelediler.

 

Sarsılmaz’dan SAR 9 modelleri

Fuarlara katılan ziyaretçiler, Sarsılmaz’ın SAR 9 tabanca ailesine ait SAR 9X, SAR 9 Sport, SAR 9C, SAR 9T, SAR 9SP, SAR 9 METE, SAR 9 Gen2 ve serinin küçük boyutlarıyla fark yaratan yeni üyeleri SAR 9 SC ile SAR 9 CX modellerini inceleme fırsatı buldu. 15 mermi kapasiteli şarjör, ekstra bir sisteme gerek duyulmaksızın monte edilebilir refleks nişangah ve fenerle hem profesyonel hem de kişisel kullanıma uygun bir tasarıma sahip olan SAR 9 CX, kapağında bulunan soğutma kanalları sayesinde seri atışlarda yüksek performans sağlıyor. SAR 9 SC, gizli taşımaya uygun tasarımıyla dikkat çekerken SAR 9 SP ise yakın muharebe ortamlarının taktik ihtiyaçlarını karşılayan özellikler taşıyor.

Yeni görünümüyle SAR 109T

Bir askeri birliğin her türlü ihtiyacını karşılayabilecek ürün yelpazesine sahip olan Sarsılmaz; makineli tabanca, piyade tüfeği, makineli ve ağır makineli tüfek modellerini de sergiledi. Meskûn mahal kullanımı için özgün olarak tasarlanan SAR 109 serisinin C ve T modelleri de fuarda yer alacak. Yakın muharebe ortamlarının taktik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla özgün olarak geliştirilen SAR 109T, modüler gövde yapısı sayesinde geniş bir yelpazedeki aksesuarların kolayca takılmasına ve kullanımına olanak tanıyor. NATO standartlarına göre tasarlanmış aksesuar rayları bulunan gövde üzerine, standart montaj tertibatına sahip her türlü aksesuar takılabiliyor. Fonksiyonel prensip olarak geri tepme sistemiyle çalışan SAR 109T, 9x19 mm çapında standart NATO mühimmatı ateşliyor. SAR 109T makineli tabanca, dakikada yaklaşık 900 atım gibi yüksek bir hızda çalışıyor. 220 mm uzunluğunda namluya sahip olan SAR 109T’nin, 30 mermi kapasiteli tam dolu şarjörlü ağırlığı 3.032 gram. SAR 109T, kavramayı kolaylaştıran polimer ray kılıfları ve modern kompakt taktik dipçik gibi geliştirmelerle son dönemde yeni bir görünüme kavuştu. Bu silah; Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Jandarma Genel Komutanlığı (J.Gn.K.lığı) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından sahada aktif şekilde kullanılıyor. SAR 109T’nin standart sürümünün yanı sıra sivil kullanıma yönelik olarak geliştirilen bir sürümü ve ayrıca bir de taşıma kolu bulunan sürümü bulunuyor.

Mesafe tanımayan SAR 56

Sarsılmaz’ın piyade tüfekleri alanında elde ettiği birikimi sahadaki uzman personelden aldığı geri bildirimle harmanlayarak geliştirdiği SAR 56 piyade tüfeği de her iki fuarda da yerini aldı. Kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olan 5,56x45 mm çapındaki SAR 56, beş konumlu ve yanak destekli dipçiği ve sökülebilir el kundağının yanı sıra açılı el tutamağıyla da her türlü saha koşuluna adapte olabiliyor. Kısa vuruşlu gaz piston tahrik sistemi sayesinde yüksek performans sağlayan SAR 56; 7,5, 11 ve 14,5 inç olmak üzere üç farklı namlu boyu seçeneği sunuyor. SAR 56, bu özelliğiyle yakın mesafeden uzak menzile kadar farklı koşullarda gerçekleşebilecek tüm görevlere uyum sağlayabiliyor.

Sarsılmaz’ın mühendislik başarısı: MPT-76 SH

Sarsılmaz, Milli Piyade Tüfeği Projesi kapsamında az sayıdaki firmayla beraber üretimini üstlendiği MPT-76’yı kendi mühendis ve teknisyenlerinin çalışmaları sonucunda 470 gram kadar hafifleterek MPT-76 SH modelini geliştirdi. 7.62x51 mm NATO standartlarında mühimmat kullanan MPT-76 SH, 20 mermi kapasiteli şarjörle besleniyor. Dakikada 700 atım ve saniyede 800 metre namlu çıkış hızına ulaşabilen, etkili menzili 600 metreyi bulan MPT-76 SH, modüler raylı el kundağı sayesinde her türlü aksesuarla geliştirilebilme özelliği taşıyor. Sarsılmaz’ın ürettiği MPT-76 SH piyade tüfekleri TSK ile EGM’nin envanterinde yer alıyor ve güvenle kullanılıyor.

Çok yönlü bir makineli tüfek: SAR 762 MT

Sarsılmaz, teslimatlarına başladığı 7,62x51 mm çapındaki SAR 762 MT makineli tüfeklerini de savunma sanayi profesyonelleriyle buluşturdu. Silahın ilk teslimatları, Jandarma Genel Komutanlığı’na yapıldı ve silahlar 4x4 taktik tekerlekli zırhlı araç üzerindeki uzaktan komutalı silah sistemine entegre edildi. SAR 762 MT’nin; A, B, C ve D olmak üzere dört farklı sürümü bulunuyor. Bunlardan SAR 762 MT-A, uzaktan komutalı silah sistemlerinde (UKSS) kullanılabilecek. Piyadenin kullanımı için geliştirilen SAR 762 MT-B modeli ise hem çatal ayak ile hem de üçayaklı sehpa üzerinden ateşlenebilecek. SAR 762 MT-C’nin ise ALTAY ana muharebe tankında, eş eksenli (co-axial) makineli tüfek olarak kullanılması hedefleniyor. SAR 762 MT-B ile benzer özelliklere sahip olan SAR 762 MT-D’nin dakikada atım hızı ise 3 konumlu gaz valfi sayesinde değiştirilebiliyor. Bölge hedefleri için etkili menzili 1.100 metre olan makineli tüfeğin azami menzili ise 3.725 metre. Silahın farklı modellerinin ortalama ağırlığı da 12 kilogram.

Karada, havada ve denizde SAR 127 MT

Sarsılmaz tarafından üretile 12,7x99 mm’lik ağır makineli tüfek SAR 127 MT ise hem tam otomatik olarak çalışabiliyor hem de tek tek atış yapabiliyor. SAR 762 MT-A’ya benzer şekilde, UKSS’lere de entegre edilebilecek olan SAR 127 MT, ayrıca gerekli ara yüz bağlantıları yapılarak; kara, deniz ve hava araçlarına da takılabilecek. Türkiye'de Teknik Veri Paketi hazırlanacak şekilde Sarsılmaz tarafından üretilecek olan ve kalifikasyon testleri devam eden 12.7x99 mm ağır makineli tüfeğin hızlı namlu değiştirme sistemine sahip kara versiyonu, tüm zırhlı kara araçlarında ve platformlarda kullanılabilecek. Yine Sarsılmaz tarafından çalışmalarına devam edilen hava versiyonu ise hızlı soğuma unsurları ile donatılmış sabit namlulu ve hafifletilmiş iç parçalar ile kara versiyonuna göre daha yüksek atım adedine sahip olacak. TR Mekatronik ile birlikte bir pod içerisine yerleştirilmiş olan bu hava versiyonu, TUSAŞ tarafından üretimi yapılan Hürkuş-C uçaklarının kanat altına yerleştirilecek. Sarsılmaz ve TR Mekatronik bünyesinde kalifikasyon testleri devam eden sistem gerektiğinde her türlü hava aracında ve deniz platformlarında kullanılabilecek. Yaklaşık 38 kilogram ağırlığındaki silahın, üçayaklı sehpa ile kullanıldığında bölge hedefleri için etkili menzili 1.830 metreye ulaşıyor. Sarsılmaz, bu silahın ilk teslimatı için gün sayıyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
KALPTEN DİLEDİĞİM ŞEYLER BENİ BULURÖnceki Haber

KALPTEN DİLEDİĞİM ŞEYLER BENİ BULUR

TUNA KİREMİTÇİ VE ARKADAŞLARISonraki Haber

TUNA KİREMİTÇİ VE ARKADAŞLARI

Yorum Yazın