Türk Kültür Vakfı ve AFS Gönüllüleri Derneği iş birliği, Milli Eğitim Bakanlığı’nın izni ile 2015’ten beri düzenlenen ‘Türkiye Kardeşleri Yurt İçi Değişim Programı’nın 5.si, Türkiye’nin farklı şehirlerindeki okullardan öğrenci ve eğitimcilerin katılımıyla bu yıl 12-20 Ekim tarihleri arasında Eskişehir’de gerçekleşti.
Katılımcıların; farklı kültürler tanımasını sağlamak, küresel ve kültürlerarası yeterliliklerini güçlendirmek ve aktif yurttaşlık bilincini arttırmak hedefiyle yürütülen program kapsamında Aydın, Diyarbakır, Erzincan, Isparta, Kars ve Rize’den gelen 60 öğrenci, 28 öğretmen ve 30 gönüllü, Eskişehir’deki gönüllü aileler ve okullar tarafından konuk edildi. Değişim haftası boyunca kültürel, eğitsel ve gönüllü faaliyetlerde yer alan öğrenci ve eğitimciler, program sonunda ‘Türkiye Kardeşleri Zirvesi’nde bir araya geldi.
Öğrenci ve eğitimciler, Eskişehir’i tanıyabilecekleri kültürel gezi ve ziyaretlerin yanı sıra, gönüllüler ile birlikte kültür ve sivil toplum üzerine eğitsel oturumlara katıldı. Katılımcılar oturumlarda; kültür, kültürlerarası iletişim, gönüllülük hakkında yeni bilgi, beceri ve deneyimler kazanarak, “Ön yargılarımız nerelerden kaynaklanıyor ?”, “Bir arada yaşamın temel ilkeleri neler olabilir ?”, “Daha adil ve barış dolu bir dünyaya nasıl katkıda bulunabiliriz?” gibi sorulara cevaplar aradı. Program kapsamında, 21 Eylül’de açılışı yapılan Eksi 25 Çocuk Köyü de ziyaret edildi.
18-19 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen zirve boyunca öğrenciler birbirleriyle deneyim paylaşımı yaptı, eğitimciler ise “Kültürlerarası Öğrenme ile Barışın İnşası” çalıştayına katıldı.
Türk Kültür Vakfı
1974’ten beri yurt dışı ve yurt içinde kültürlerarası iletişim programları, projeleri ve eğitim faaliyetleri gerçekleştiren Türk Kültür Vakfı’nın İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir’de ofisleri bulunuyor. Vakıf, 18 yaş altı için düzenlediği AFS Kültürlerarası Programları başta olmak üzere, AFS 18 yaş üstü programlarını, 35 yaş üstü aktif gönüllüler için de EVA ve ADAM Programları’nı yürütüyor, kültürlerarası iletişim ve öğrenme alanında topluma hizmet ediyor. Avrupa’daki AFS Organizasyonları ile birlikte kültürlerarası öğrenmenin ve küresel eğitimin dünya üzerinde yaygınlaşmasını amaçlayan Avrupa Kültürlerarası Eğitim Federasyonu’nun (EFIL) da kurucu üyesi olan Türk Kültür Vakfı, Balkanlardan Avrupa’ya, Güney Amerika’dan Uzakdoğu ve Güney Asya’ya kadar toplam 49 ülke ile çalışıyor.
www.turkkulturvakfi.org.tr adresinden Vakıf’la ilgili ayrıntılı bilgiye erişebilirsiniz.
AFS Gönüllüleri Derneği
AFS Gönüllüleri Derneği büyük bir kısmı AFS Kültürlerarası Programları’na katılmış gönüllüler tarafından, toplumda kültürlerarası anlayışı ve aktif yurttaşlık bilincini güçlendirmek amacıyla 1999 yılında kuruldu. Dernek, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Adana’daki yerel birimleriyle AFS Kültürlerarası Programları’nın Türkiye’deki saha çalışmalarını sürdürüyor, sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı gençlerin bu programlardan daha fazla yararlanabilmeleri için burs olanakları sunuyor, kültürlerarası etkileşime olanak sağlayan gençlik değişimleri, projeler ve etkinlikler yürütüyor ve her yaştan bireyin küresel yeterliliklerini arttırmak amacıyla formal olmayan eğitsel faaliyetler düzenliyor. Dernek hakkında daha fazla bilgiye www.afsgonulluleri.org adresinden erişebilirsiniz.
Yorum Yazın