© Son Posta Gazetesi 2023

İŞ İNSANI METİN KARTAL OYUNCULUĞA SOYUNDU

Kar Gümüş Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kartal, dünyaca ünlü yönetmen Ömer Sarıkaya’nın yönetmenliğini yapacağı Famine’ yani (Kıtlık) filminde rol alacak.

 1845 yılında İrlanda’da yaşanan büyük kıtlık ve dönemin Osmanlı padişahı Abdülmecid Han’ın İrlanda’ya uzattığı yardım elini konu alan filmde, Kartal, Osmanlı komutanını canlandıracak. Prof.Dr.Henry Abdo’nun yapımcılığını üstendiği filmde Hollywood’un birçok ünlü isminin yer alacağını belirten yönetmen Sarıkaya, ’Senaryosunu benim yazdığım bu tarihi film dünya sinemalarında gösterime girecek. Çekimlerimize İrlanda’da başlayıp, Türkiye’de bitireceğiz’ dedi.

İlk kez bir sinema filminde yer alacağı için çok heyecanlı olduğunu belirten iş insanı Metin Kartal,’Filmde Osmanlı komutanını canlandıracağım için çok mutluyum.Osmanlının yardım elini anlatan bir filmde rol almaktan gurur duyuyorum’ diye konuştu.

İRLANDA'DA BÜYÜK KITLIK VE OSMANLI YARDIMI

 İrlanda’da yaklaşık 1 milyon insanın ölümüne neden olan Büyük Kıtlık yada diğer ismiyle İrlanda Patates Kıtlığı, İrlanda’da 1845 yılında başlayıp 1852 yılında son bulan kitlesel açlık, hastalık ve göç dönemidir.

Büyük Kıtlık Nedenleri

İrlanda’da büyük kıtlığa ve halkın temel gıda maddesi olan patateslere bulaşan phytophthora infestans mantarı sebep olmuştur. 1845'te ekilen patatesin @'ını, sonraki yıl tamamını yok eden mantar yalnızca tarladaki değil ambarlardaki patatesleri de etkilemiştir. Yetersiz beslenme ve bakımsızlık kısa zamanda hastalıkları beraberinde getirdi. Tifo ve kolera gibi bulaşıcı hastalıklar çok sayıda ölüme yol açtı, çaresiz durumda kalanların sığındığı yardım merkezleri yoğunluktan çalışamaz duruma geldi.

Çoğu İngiliz olan toprak sahiplerine borçlarını ödeyemedikleri için evlerinden çıkmak durumunda kalan İrlandalılar, çareyi göç etmekle buldu. Bugün kimi kaynaklarda “İngiltere’nin Büyük Kıtlık sırasında İrlanda’ya yeteri kadar destekte bulunmadığı, bu yüzden dönemin, İrlanda’nın bağımsızlık mücadelesinin de asıl başlangıcı olduğu” savunulur. Bu kıtlık sonucunda halk yedi yıl boyunca açlık çekmiştir. Yedi yıllık kıtlık sona erdiğinde nüfus -25 oranında azalmıştır.

BÜYÜK KITLIK VE OSMANLI YARDIMI,  OSMANLIYA GÖNDERİLEN MEKTUP

1845 yılından itibaren İrlanda büyük bir açlık içerisine girmişti. Toplumun tüm yediği artık vahşi böğürtlenler, yosun, çürümüş lahana yaprakları, bulabildikleri kökler ve hatta kuru çimendi. İngilizler yardım amacıyla çorba mutfakları ismi verilen yerler açtı ancak buralardan sadece yol yapımında ve diğer işlerde çalışanların aileleri faydalanıyordu. Ardından İngilizler dışarıdan getirdikleri mısırları dağıttılar ve yetiştirme çalışmaları yaptırdılar. Ancak uygun hava koşulları olmadığı için bu yardım işe yaramadı. İngiltere o devirde dünyanın en zengin memleketlerinden birisi olduğu hâlde, Kraliçe Victoria bile, İrlandalı tebasına sadece 2 bin pound vermiştir.

Yaşanan hadiseler neticesinde kendisinden böyle bir talepte bulunulmadığı hâlde, Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid, Osmanlı’nın dağılma dönemi diyebileceğimiz bir dönemde İrlanda'ya 5 bin pound yardım göndermeyi kararlaştırdı. Bu, Osmanlılara dünya çapında itibar kazandıran büyük bir jestti. İngiltere, sadece 2 bin pound yardımda bulunduğu için itibarını korumak adına, Osmanlı hükûmetinden, kendi tebası olan İrlanda’lılara yardımın bin pounda indirilmesini istedi. Bunun üzerine padişah, bin pounda ilaveten, erzak, ilaç ve tohum dolu üç yelkenli gemi gönderdi. O zamanlar İrlanda, Büyük Britanya'nın sömürgesi pozisyonundaydı. İngiliz hükûmeti, Osmanlı yardım gemilerinin Dublin limanına yanaşmasına müsaade etmedi. Bunun üzerine gemiler 30 mil uzaktaki Drogheda limanına yanaştı. Yükünü burada indirdi. İrlanda’lılar yapılan yardıma karşı Osmanlı’ya teşekkür mektubu göndermiştir. Bu mektup Osmanlı arşivlerinde bulunmaktadır. İrlanda’lılar yapılan yardımı hiç bir zaman unutmadı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER