© Son Posta Gazetesi 2023

ESENGÜL’ÜN SESİNİ BEĞENMEMİŞTİM

70’li yıllarda ‘Taht Kurmuşsun Kalbime’ şarkısıyla Esengül’ü zirveye taşıyan ünlü bestekâr Orhan Akdeniz, Esengül ile ilgili bilinmeyenleri ilk kez habercaddesitv’den gazeteci Habib Babar’a anlattı.

Eserleriyle Müslüm Gürses başta olmak üzere birçok ismi besteleriyle şöhrete kavuşturan Orhan Akdeniz,70’li yıllarda şöhretin zirvesindeyken trafik kazasında genç yaşta can veren Esengül ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Esengül’ün şarkıcı olmadan önce ufak bir kaset dağıtım firmasında tezgahtarlık yaptığını dile getiren Akdeniz, ‘Bir gün Abdullah Naili Bayşu 17 yaşında bir kızı getirdi. Kızın durumu iyi değil. Birikmiş 3 aylık kira borçları var. Orhan bu kızın sesini dinle ve ona birşeyler yapalım dedi. Esengül’ün sesini dinledikten sonra Abdullah babaya gittim ve Esengül’ün sesini beğenmediğimi, bu sesten bir şey olmayacağını söyledim. Bayşu, bana ‘Sen eğit, bu kıza yardımcı ol’diye ısrar etti. Ben ne yapacağımı şaşırmıştım. Sesi beğenmemiştim. Sonra Bursa’da yaşayan Sevgihan, diye bir kadın gelmişti ona söz ve müziği bana ait olan ‘Zalim’isimli şarkıyı hazırlamıştık. Dostu plak yapmasına karşı çıktığı için alt yapısı öyle boş duruyordu. Bu şarkıyı Esengül’e okutmaya karar verdim. 5-6 ay eğittikten sonra stüdyoya soktum. Sesine güvenmediğim Esengül bu plakla satış rekorları kırmaya başlamıştı. Ben şaşkınlık içindeydim. Hemen ardından ‘Taht Kurmuşsun Kalbime’plağını çıkarttık. 10 yıl boyunca her yaptığımız plak satış rekorları kırmaya başlamıştı.

KAZA DEĞİL, CİNAYETE KURBAN GİTTİ

Esengül’ün cinayete kurban gittiğini belirten Orhan Akdeniz, ‘Kazanın olduğu gecenin sabahı mahkeme vardı. 2 kişinin öldürüldüğü o gecenin tek tanığı ise Esengül’dü. Esngül, kız kardeşi ve sevgilisi Ahmet ile eve gidiyorlardı. Bunların aracının yanına yaklaşan başka bir araç camdan silahı çekip bunlara doğrultuyor. Ahmet silahı görünce gaza basıyor ve elektrik direğine çarpıyor. O meçhul araç hızla oradan uzaklaşıyor. O kaza değildi. Resmen cinayetti. Yazık oldu Esengül’e. Mahkemenin olacağı günün akşamı ise yeni film anlaşması yapacaktı.

MÜSLÜM GÜRSES’İN OTEL BORCUNU ÖDEDİM

70’li yıllarda Müslüm Gürses’in birçok plakçı tarafından sömürüldüğünü söyleyen Orhan Akdeniz, ‘Bir çay ocağı vardı. Müslüm sürekli oraya takılırdı. Plakları vardı ancak cebinde parası yoktu.Tarlabaşında kaldığı otelde borcu yüzünden bavulu rehindi. Ona plak yapmaya karar verdim. 37 bin liralık otel borcunu ödedim ve stüdyoya soktum. Müslüm şarkılarımla zirveyi yakaladı. 1981 yılında gittiği turnede Muhterem Nur ile tanıştı ve değişmeye başladı. Benime sözleşmesi olduğu halde başka bir firma ile kaset anlaşması yapmıştı. Onu mahkemeye verdim ve Merter’deki evine icra götürdüm.Onun adına bir çöp bile kayıtlı değildi. Sonra Dündar abi(Dündar Kılıç) beni aradı. ‘Orhan bırak gariban bir adam davanı geri çek’dedi. Bende davadan vaz geçmiştim.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER