ÇOK FAZLA KREDİ BAŞVURUSU YAPMAYIN
EKONOMİBDDK’nın verilerine göre, bireysel kredilerin ve kredi kartlarının toplam kredilere oranının, uzun bir aradan sonra 2022’de ’nin altına düştüğü görülüyor. Konuyu değerlendiren uzmanlar, enflasyonun bireysel kredilerin kompozisyonunu önemli ölçüde değiştirmesiyle birlikte ödeme güçlüğüne neden olarak tüketicilerin kredi notunun zayıfladığına dikkat çekiyor. Bu durum bankaların kredi notu düşük bireylerin taleplerini kabul etmemesine ya da hiç değerlendirmemesine yol açarken, finansal danışmanlık hizmeti notunkac.com, kredi notunu yükseltmenin kriterlerini açıklıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) paylaştığı verilere göre, bireysel kredi ve kredi kartlarının toplam krediler içindeki payı son yıllarda sürekli düşüyor. Olağan dönemlerde 0 ila 35 bandında seyrettiği bilinen bireysel kredilerin ve kredi kartlarının toplam kredilere oranının 2022’de ’nin altında kaldığı görülüyor. Konuyu değerlendiren uzmanlar ise sorunun kaynağını artan enflasyonun bireysel kredilerin kompozisyonunu önemli ölçüde değiştirmesi ve ödeme güçlüğü yaratması şeklinde açıklarken, bu durumun tüketicilerin kredi notunun zayıflamasına da yol açtığına dikkat çekiyor. Özellikle bireysel kredilerde seçici davranan bankalar, kişisel finans geçmişini bankacılık verileriyle ifade eden kredi notunun düşük olduğu bireylerin taleplerini kabul etmezken, birçok kişi kredi notunu nasıl yükselteceği konusunda araştırma yapıyor.
Kişilerin finansal davranışlarına bağlı olarak zaman içinde değişiklik gösteren kredi notunun yalnızca kredi kullanırken değil alışveriş yaparken de önemli bir kriter olduğuna dikkat çeken finansal danışmanlık hizmeti notunkac.com Genel Müdürü Uğur Çoban konuya dair şu açıklamada bulundu: “Kredi notu, yalnızca kredi başvurularında değil, ev, araç kiralarken veya elektronik ve beyaz eşya satın alırken de değerlendirilen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bankalar ise kredi notunu hesaplarken bireysel hesapları yakın markaja alıyor. Bankalardaki ödeme düzenleri, borç durumu, kullanılan krediler, kredi kartının limiti gibi işlemler takip ediliyor. Mevcut ekonomik koşullarda sabit ödeme düzenlerine sahip olmayan kişiler ise gerek yatırımlarında gerekse alışverişlerinde kolaylık sağlamak için kredi notunu yükseltecek başka formüller arıyor. Biz de uzman ekibimizin hazırladığı raporlarla bireylerin kredi notunu nasıl yükselteceklerini saptamanın yanı sıra onlar için finansal bir yol haritası oluşturuyoruz.”
Çok sayıda kredi başvurusu yapmak kredi notunu düşürüyor
Finansal hizmetler danışmanlığı kapsamında bireylere önce kredi notunu düşüren sebepler hakkında bilgi verdiklerini söyleyen Uğur Çoban, “Kredi notunu düşüren birçok sebep bulunuyor. Bunların ilk sırasında kredi borçlarını ödememek veya taksit biriktirmek, kredi kartı ödemelerini zamanında yapmamak, kredili mevduat hesabında borç bırakmak, kredi kartı toplam limitinin neredeyse hepsini kullanmak, bankayla davalık olmak, sürekli kredi kullanmak veya kredi kartı başvurusunda bulunmak gibi unsurlar yer alıyor. Biz de bahsettiğimiz her kriteri göz önünde bulundurarak, uzman ekiplerimizle birlikte kişiye özel tavsiyeler içeren aylık risk raporu sunarak bu sorunlara çözüm üretiyoruz” dedi.
Risk raporuyla kredili borç bilgilerini güncelleyerek kredi notunu artırmak mümkün
Risk raporunda kişinin ödeme düzenini takip ederek kredi notunu yükseltmelerine yardımcı olduklarını belirten notunkac.com Genel Müdürü Uğur Çoban, “Müşterilerimize hazırladığımız raporda borç bilgilerini aylık olarak güncelliyoruz. Bu kapsamda günlük yaşamda ödemelerini takip edemediğini saptadığımız kişilere uzun bir periyotta oluşturabilecekleri öneriler sunuyoruz. Özellikle kişilerin otomatik ödeme talimatı vermeleri, kullanmadıkları kredi kartlarını kapatmaları, banka hesabınıza para giriş-çıkışı yapmaları ve tüm borçlarını ödeyip dosyaları tamamen kapatmaları konusunda uyarıyoruz. 10 yıla dayanan tecrübemizle geliştirdiğimiz sistemimizle danışanlarımızın yalnızca kredi notunu yükseltmekle kalmıyor, aynı zamanda bütçelerini ve finansal hesaplamalarını bilinçli bir şekilde yönetmelerini sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
50 bini aşkın risk raporuyla müşteri memnuniyetini
İlginizi Çekebilir