AŞIRI SICAKLAR E-TİCARETİ YÜZDE 50 ARTIRIYOR
GÜNDEMSıcaklıkların 35 dereceyi aştığı günlerde e-ticaret yüzde 50 artıyor. Sıcaklık 40 dereceyi aşarsa, online alışverişteki artış yüzde 70’e ulaşıyor.
Aşırı sıcak hava insanları ev ve ofislere hapsederken, sıcaklığın 35 dereceyi aştığı günlerde e-ticaretteki artış yüzde 50’yi buluyor. 500’ün üzerinde online mağazadan alışveriş yapanlara nakit para ödeyen site Avantajix.com, İstanbul, Ankara ve İzmir’de bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde olduğu haziran ayı ile mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği temmuz ayı verilerini karşılaştırdı.
Hava sıcaklığının zirve yaptığı 12.00 – 16.00 saatleri baz alınarak yapılan kıyaslamada, sıcaklıkların 35 dereceyi aştığı günlerde e-ticaret yüzde 50 artıyor. Sıcaklığın 40 dereceyi aştığı günlerde ise online alışverişteki artış yüzde 70’e ulaşıyor.
EN FAZLA İŞLEM MARKET ALIŞVERİŞLERİNDE
Kavurucu sıcakların etkili olduğu günlerde en çok işlem yüzde 36 ile market alışverişlerinde yapıldı. Marketleri, yüzde 21 ile fırsat siteleri takip ederken, üçüncü sırada yüzde 17 ile kozmetik ürün satan siteler yer aldı. Elektronik ve küçük ev eşyası satan online sitelerden yapılan alışverişler de yüzde 12’yi buldu. Kalan yüzde 14’lük kısmı ise tatil ve uçak rezervasyonu, dekorasyon, bahçe ürünleri, mobilya ve diğer olarak adlandırılan sitelerden yapılan alışverişler oluşturdu.
AĞIRLIKLI OLARAK KADINLAR VE EMEKLİLER
Avantajix.com’un kurucu ortaklarından Güçlü Kayral, araştırmanın sıcaklık ile online alışveriş arasındaki ilişkiyi ortaya koyduğunu belirterek, “Kavurucu sıcaklar ve iklim değişikliği hayatımızda birçok şeyi değiştiriyor. İnsanlar, teknolojinin ve internetin yaygınlaşması ile birlikte, aşırı sıcaklarda evlerinden veya ofislerinden çıkmamaya özen gösteriyorlar. Doğal olarak da temel ihtiyaçları dâhil alışverişlerinin çoğunu e-ticaret üzerinden yapıyorlar. Aşırı sıcaklarda online alışveriş yapanların büyük çoğunluğunu kadınlar ile emekliler oluşturuyor. Çalışan kadınlar, öğle tatilinde kavurucu sıcak altında çarşı pazar gezmek yerine ofiste kalıp dijital mağazaları ziyaret etmeyi tercih ediyor. Emekli kesim de temel ihtiyaçlarını internetten satın alıyor” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir