ALMANYA’DAN TÜRKİYE’YE DÖNÜŞ GÖÇÜ BELGESELİ
MAGAZİNİkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya’nın istihdam ihtiyacını karşılamak üzere, Türkiye ile Federal Almanya arasında 30 Ekim 1961 tarihinde işgücü anlaşması imzalanmıştır. O zamandan beri iki toplumu da şekillendirmeye devam eden bu önemli tarihin 61. yıldönümüne istinaden, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde bir belgesel gösterimi ve göç paneli gerçekleşti.
2 Kasım 2022 tarihinde, saat 14:00’te, BİLGİ Avrupa Birliği Enstitüsü tarafından santralistanbul’da gerçekleşen, “Türkiye-Almanya Göç Koridorunun 61 Yıllık Örtülü Tarihine Eleştirel Bir Bakış: Bir Sosyal Politika Sorunu Olarak Sürgün” başlıklı etkinlikte, yönetmenliğini Dr. Nilay Kılınç’ın yaptığı, “Arkadaşloch– Nobody’s Problem” adlı belgeselin özel gösterimi yapıldı.
Belgesel gösterimi sonrasında, İstanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü müdürü Prof. Dr. Ayhan Kaya, Almanya’dan Türkiye’ye geriye dönüş göçü ve belgesel hakkında bir açılış konuşması yaptı. Dr. Deniz Güneş Yardımcı’nın moderatörlüğünü yaptığı panelde, yönetmen ve sosyal antropolog Nilay Kılınç ve yardımcı yönetmenler Markus Bauer ve Alexander Brugger belgeseli tartışıp, seyircilerin sorularını yanıtladılar.
Haziran 2022’de tamamlanan “Arkadaşloch– Nobody’sProblem” adlı uzun metraj belgesel, Almanya’dan Türkiye’ye sürgün edilmiş ikinci kuşak bir göçmenin, Antalya’da yeni bir hayat kurma çabalarını anlatıyor. Belgeselin temel çalışması, Nilay Kılınç’ın 2018 yılında Surrey Üniversitesinde sunduğu doktora tezinin araştırmasına dayanıyor.
Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerinde çekilmiş, Türkiye ve Avusturya ortak yapımı olan belgeselin yapımcı şirketi Linz merkezli LM.Media. 5 Ekim 2022’de, Almanya’da akademik prömiyeri yapılan belgesel, ondan fazla uluslararası film festivaline adaylığını koydu.
İlginizi Çekebilir